Pixar al Caixaforum

Aquest matí hem tingut l’oportunitat de visitar l’exposició que ha organitzat Caixaforum entorn als 25 anys del naixement de Pixar. IMG_0559 Pixar és una de les grans empreses d’animació del món, entre d’altres, aquesta multinacional són els responsables de grans pel·lícules com ara Cars, Up, Montruos S.A o Wall-e, entre d’altres. IMG_0553 A l’exposició hem pogut gaudir d’una visita guiada que ens ha aportat una gran quantitat d’informació i aprofundir molt més en aquest món tant i tant increïble.

Tot seguit us transcrit els meus apunts. També podeu consultar un document que porta per títol: Manual bàsic de supervivència en el món de l’animació i que em va facilitar la Marta Viader, animadora i ex-alumna de l’escola.

Comencem l’exposició amb una pregunta:
Què hi fa el treball d’una multinacional de l’animació en un Museu d’Art?
L’objectiu de la mostra és la de fer visible tot el que hi ha al darrera d’una pel·lícula de dibuixos animats. L’animació es fonamenta en la persistència retiniana… ja sabeu, Peter Mark Roget, els experiments de Muybridge, Plateau i Marey… A l’exposició hi ha una sala amb un zootrop molt gran que ens ha deixat a tots captivats! Aquest muntatge, un cercle que gira al revés a gran velocitat i que té 18 ninots en diferents postures es basa en la llum estroboscòpica (amb parpalleig) per crear la sensació de moviment (tal i com feia el cinematògraf dels Lumiere).

Què fa diferent Pixar? Fan pel·lícules integrament amb ordinador. Són els creadors del software RENDERMAN, un programa que facilitat la creació de profunditat (la càmera pot fer moviments i donar visions físicament impossibles i afavoreix la creació de marcadors en els personatges que després facilitarà la feina en la creació de moviment. A Bug’s live, els seus creadors van situar una microcàmera al jardí per intentar imaginar el que seria, per exemple, per una formiga, veure com cau una fulla. El personatge de Sullivan a la pel·lícula Monsters, Inc, té més de 2 milions de es belluguen! Forces pel·lícules de Pixar tenen l’esquema clàssic de 2 col·legues antagònics que han de treballar junts i que acaben essent amics: UP n’és un exemple molt evident. També hi ha una relació en les formes geomètriques: el cub i l’esfera. Penseu amb la forma cúbica de l’avi d’UP i la forma esfèrica del nen scout, i també amb Wall-e i EVA… L’animació de PIXAR és per tots els públics, és capaç d’aportar múltiples significacions, fet que fa que la puguin gaudir tant els nens, d’una manera més planera, com els adults, de manera més complexa i a vegades punyent. Una pel·lícula de PIXAR segueix el següent procés d’elaboració:

 1. Guió
 2. Storyboard
 3. Storyboard digital
 4. Color script (dibuixos sintètics amb predominància del color. Vol potenciar sentiments, sensacions i crear una atmòsfera determinada).
 5. Animatic (és una animació esquemàtica a partir de fotogrames clau)
 6. Disseny de personatges
 7. Estudi dels models (textures)
 8. Enregistrament dels diàlegs
 9. Modelització i rigging (assenyalar punts de moviment i expressió)
 10. Renderització
 11. So

Per produir una pel·lícula calen entre 3 i 5 anys. A Pixar és molt important la personificació d’objectes inanimats… Penseu en CARS. El renderitzat és la transformació d’un dibuix a una imatge realista a partir de les textures i la il·luminació. Els renderitzats de moviment necessiten molts ordinadors treballant i moltíssimes hores de processat. L’aigua, el foc, el vapor i el fum són elements molt complexos de crear a partir de renderitzat i requereixen molt de temps. Fins aquí els apunts i en definitiva, una magnífica exposició que no us podeu perdre de cap de les maneres… nosaltres hi anem amb 2n i 1r de batxillerat, 4t, 3r i 2n d’ESO.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s