Exposició del Certamen de les ARts. Ateneu Fundació Iluro

Ahir vam inaugurar l’exposició del Certamen de les Arts d’enguany. Ha estat un camí intens en la preparació de totes els detalls que calia tenir en compte per omplir una sala d’exposicions que d’entrada, ens va sembla molt gran. Els alumnes han treballat molt i molt bé i finalment, la sala ens ha quedat “quasi” petita!

En la mostra, que restarà oberta fins el diumenge 18 de maig hi podeu trobar obres d’alumnes des de 1r d’ESO fins a 2n de Batxillerat, tant de l’àmbit plàstic (dibuix, pintura, escultura, tècniques mixtes), com de l’àmbit audiovisual (fotografies, animacions i curtmetratges). També hi trobareu els instruments musicals del luthiers de 1r d’ESO.

Com deiem el camí ha estat intens, us mostrem algunes imatges del procés de muntage de l’exposició.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

També pengem algunes imatges de la inauguració en la que vam podem gaudir de música en directe interpretada per l’orquestra de l’escola, la Sandra Rodríguez i la Judith Lorien Albet.

Finalment reproduim el parlament que va fer l’Ismael Cabezudo a l’inici de la inauguració.

Bona tarda a tothom,

Gràcies per la vostra assistència. Esperem que gaudiu d’una bona vetllada.

Començaré pels agraïments. Moltes gràcies a la Fundació Iluro per acollir-nos a la seva sala d’exposicions -el calendari no era fàcil. Gràcies també a l’Associació Sant Lluc per les gestions que han fet per poder dur a terme aquesta exposició en aquest espai. Volem també donar les gràcies, com sempre, a l’Escola i a l’equip directiu per les facilitats que ens donen a l’hora d’endegar projectes d’aquesta mena. I, sobretot, moltes gràcies a tots els alumnes, tant els que han estat reconeguts i seleccionats com els que han participat. Moltes gràcies.

Permeteu-me unes paraules de reflexió en veu alta entorn a la funció de l’art en la nostra societat.

L’any 2006, l’actriu Emma Vilarasau va ser nominada a Català de l’Any juntament amb els metges Bonaventura Clotet i Josep Maria Gatell. En una entrevista en la mateixa gala de lliuraments, l’Emma es reconeixia petita i poc mereixedora del premi en comparació a la tasca que els dos metges, primeres llances en la recerca biomèdica, estaven fent per a la cura del càncer.

Durant el mes de gener d’enguany hi ha hagut tancades d’usuaris dels CAP de Rocafonda i Cerdanyola de Mataró en defensa d’una sanitat pública i de qualitat.

Mai com ara els nostres alumnes i la societat en general havien sentit tantes i tantes vegades la paraula “crisi”. Ha quedat fixada en el nostre imaginari com no havia passat en cap altra època.

Els informes PISA no ens són favorables en els resultats que els nostres alumnes obtenen en relació amb la resta de països de la UE.

Aquests flaixos i molts d’altres han anat calant en el nostre imaginari. A molts els ha semblat entendre que calia sacrificar les humanitats i les arts, deixar de donar-los suport i concentrar-nos en allò que és realment important i urgent. I ens ho hem cregut i ho hem acceptat.

Però ens cal fer memòria per no oblidar com d’importants van ser el Guernica de Picasso o el segell d’un franc que va confeccionar Joan Miró amb el lema “Ajuda Espanya”. Igualment, podem recordar l’acció de John Lenon i Yoko Ono al seu apartament de Nova York, on reivindicaven la necessitat de donar una oportunitat a la pau.

Aquest estiu hem vist com diversos artistes, entre ells Miquel Barceló, donaven obres d’art per a la caixa de resistència dels professors de les illes Balears en la seva lluita, que és la nostra, per a la defensa de la llengua catalana. I des de no fa gaires setmanes podem tornar a gaudir, al costat del MACBA, del grafit que va pintar Keith Haring amb la frase “Junts podem aturar la sida”.

Tant de bo tots aquests exemples ens serveixin, a tots plegats, per ser més conscients de la funció que fem i que podem fer en la nostra societat.

Avui, en aquesta sala d’exposicions hi ha una representació de l’art que s’ha dut a terme durant aquest curs acadèmic a les aules de l’escola, des de 1r d’ESO fins a 2n de batxillerat. Hi ha de tot. Gaudiu-les i valoreu–les. A aquests alumnes que avui mostren els seus treballs els cal recolzament, el que els donem avui facilitant-los un espai, una oportunitat, i no cregueu que és petita. Aquests joves que avui són aquí, fent les primeres passes, demà potser ens ajudaran a reivindicar amb el seu art qualsevol causa que creguem perduda.

Moltes gràcies

Ismael Cabezudo

Parlament d’inauguració del Certamen de les Arts

23 d’abril de 2014 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s