El brainstorming. Tot preparant la sessió…

Desenvolupament d’una sessió

Aquí trobaràs una visió ràpida d’aspectes a tenir en compte pel desenvolupament d’una sessió.

Hi ha alguns aspectes pràctics a tenir en compte en fer una sessió:

 • Escollir un secretari Algú que s’encarregui d’enregistrar les idees. Preferentment, les idees s’haurien d’escriure en una pissarra o en cartolines penjades en una paret d manera que tot el grup les pugui veure. Si no és possible, escriure-les en un paper. En una sessió ideal, el secretari hauria de ser una persona que només fes això, doncs és difícil estar pensatiu i ser creatiu i estar anotant al mateix temps. En sessions petites, el secretari acostuma a ser un dels participants.En brainstorming individuals és útil utilitzar una mapa d’idees en un paper gran. O també una cartolina a la paret. (Les lletres grans ajuden a mantenir presents les idees. De fet, hom diu que usar un paper DIN A2 en comptes d’un DIN A4 augmenta la creativitat. Perquè no provar-ho?).

 • Un moderador per organitzar el caos. En grups de més de tres o quatre, cal tenir un moderador per escollir qui serà el seguent en dir una idea i evitar que tothom parli alhora. Si cal, el moderador recordarà als membres que no injectin avaluació en la sessió (cas que algú questioni, se’n burli, digui “apa, on vas!” o coses per l’estil).

 • Mantenir l’ambient relaxat i alegre. Els sucs creatius flueixen millor quan els participants estan relaxats i disfrutant i sentint-te lliures per fer el tonto o ser juganers. Fins i tot, picar alguna cosa o fer ocells o barrets de paper mentre es treballa, fins i tot si el problema en si és seriós com el cancer o l’abús a menors. No recordar a la gent que “aquest és un problema seriós” o “això és uns broma de mal gust”.Com una ajuda i un estimul a la creativitat, sovint és bo començar amb una sessió d’escalfament de deu minuts, on s’abordi un problema imaginari. Pensar sobre un problema imaginari allibera a la gent i la posa alegre. Després es pot abordar el problema real. Alguns temes imaginaris podrien ser, per exemple:
  • com menjar-se una casa més eficientment
  • com il.luminar una casa amb només una bombeta
  • com millorar el viatge de casa a la feina
  • inventar un nou joc olímpic
 • Limitar la sessió. S’hauria de limitar la durada d’una sessió típica a uns 15-30 minuts. En sessions més llarges tendeixen a que es perdi l’interès. En general no s’hauria d’anar més enllà dels trenta minuts, tot i que és la durada d’una sessió “ideal”, segons recomana Osborn.
 • Fer còpies. Després de la sessió, cal passar en net la llista d’idees i fer-ne còpies per a tots els participants. No s’ha d’intentar posar la llista en cap ordre en concret.
 • Afegir i avaluar. El dia següent (no el mateix dia) el grup s’hauria de tornar a trobar. Primer, s’haurien de compartir les idees pensades des de la sessió anterior (incloure-les en la llista fotocopiada). Després, el grup hauria d’avaluar cadascuna de les idees i desenvolupar les que prometin més per poder-les dur a la pràctica.Durant les sessions s’avaluació, les idees salvatges es converteixen en pràctiques o utilitzades per a suggerir solucions realistes. L’emfasi s’ha de posar en l’anàlisi i en temes del món real. A voltes hom divideix les idees trobades que es creuen útils en tres grups:
  1. Idees d’utilitat immediata. Les idees que podràs usar immediatament.
  2. Àrees per a explorar més àmpliament. Aquestes idees cal investigar-les, seguir-les, pensar-hi, discutir-les més àmpliament, etc.
  3. Noves aproximacions al problema. Aquestes idees suggereixen noves maneres de mirar el tema.

  Cal notar que l’avaluació no es fa el mateix dia que la sessió de brainstorming. Això fa que la sessió d’idees sigui més lliure (sense el temor de l’avaluació immediata) i permet un temps d’incubació de més idees i un temps per pensar sobre les idees que han sorgit.

Font: http://www.innovaforum.com/tecnica/brain.htm

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s