LA TIPOGRAFIA

LA TIPOGRAFIA

La tipografia és el disseny de caràcters unificats per les seves propietats visuals. La tipografia s’encarrega de dissenyar lletres i composar textos de tal manera que aquests puguin llegir-se fàcil, eficaç i agradablement. La tipografia implica definir les característiques formals dels caràcters però també, la seva combinació, els espais que els separen, els espais entre paraules o la interlineació. També comporta definir els signes de puntuació, la combinació d’aquests amb les lletres i amb les paraules.

letras

Família tipogràfica. És un grup de tipografies amb característiques similars. Els tipus o membres d’una família s’assemblen entre si però també tenen trets propis.

Tipus: peça prismàtica rectangular de metall o de fusta que, porta gravada, en una de les seves bases, una lletra, una xifra o signe ortogràfic i que serveix per a reproduir-los mitjançant la seva estampació sobre una superfície. La impressió amb tipus és, avui dia, escassament utilitzada. Actualment s’utilitzen segells de goma o planxes offset impressionades fotogràficament amb el text o directament amb una impressora a través de la tecnologia digital.

Font: la font és el joc complert de caràcters en qualsevol disseny, cos i estil. Aquests caràcters inclouen lletres de caixa altra i baixa, numèrics, versalites, fraccions, puntuacions, signes matemàtics, accents i d’altres símbols i grafismes.

Caràcter: símbol gràfic usat per la notació del llenguatge. El caràcter d’una lletra és el dibuix del signe gràfic que la representa.

SHOTSERIF1 copy 2

Especificacions i estils

Les primeres lletres ideades per Gutenberg no estaven estandarditzades. El 1777 Pierre Simon Fournier va proposar el sistema de mesura de punts, que va ser acceptat per tota la indústria. El 1785 Fermin Didot va acabar de polir el sistema. Les tipografies s’amiden en punts (encara que també es poden mesurar amb cíceros i piques). Un punt és aproximadament 0,376 mm. La mida d’una tipografia es determina per l’alçada de la lletra x.

Les construccions caixa alta i caixa baixa es refereixen, respectivament, a majúscules i minúscules.Una mateixa font pot tenir diferents estils de la mateixa lletra, és a dir, amb el mateix disseny però variant, per exemple, l’amplada del traç o la compressió horitzontal. És el que s’entén com a família tipogràfica.tipos_de_letras

Diferents estils que podem trobar:

Rodona: és el tipus original. També es pot dir regular, roman, plain, book o medium.

Itàlica: si bé pot ser el mateix que cursiva, normalment una tipografia itàlica és més rodona (més femenina), mentre que la cursiva és el mateix tipus una mica inclinat cap a la dreta.

Bold (o negreta): l’amplada del traç és una mica més doble.

Light: és el contrari de la bold, de traç més prim.

Condensed (estreta): a l’igual que la cursiva, la majoria d’aplicacions actuals permeten comprimir les lletres o condensar-les. Si el tipus té aquest estil, està dissenyat a propòsit per ocupar menys espai.

Anatomia de la lletra

El lèxic usat per a la descripció de diferents parts d’una lletra es compon d’una sèrie de termes encunyats fa molt temps i que s’assemblen als utilitzats per descriure les parts del nostre cos.

Per l’existència de diverses tradicions en diferents països, la descripció de les parts d’una lletra no coincideixen de forma unànime en els llibres sobre tipografia i disseny. En tot cas, els termes que aquí es mostren constitueixen una bona mostra per comprendre i conèixer les diverses parts d’una lletra, i han estat, en certa mesura, consensuats a partir de les fonts consultades.

parts.JPG

Per ampliar coneixements sobre la tipografia consulteu:

vi_126688_2465942_90186

Pàgines on podeu consultar o baixar-vos tipografies:

http://www.unostiposduros.com/

http://www.dafont.com

http://www.1001fonts.com

http://www.abstractfonts.com

http://www.graffitifonts.com

http://www.famousfonts.de

http://www.floodfonts.com

http://fontastic.i-n.net/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s