Sobre la invenció del dibuix. Dibuix artístic

 

p. de Vlamynck. LA invenció del dibuix

 Si ens preguntem pels orígens del dibuix, ens trobarem amb una resposta poc clara i més aviat incerta. Quan neix el dibuix, en quin moment? Són preguntes de difícil resposta. Per a intentar-ho, ens podem referir a la Història Natural, XXXV de Plini en la que en diferents paràgrafs se´ns parla dels motius que es relacionen amb el naixement del dibuix i de la plàstica: 

“Hemos hablado bastante, demasiado quizás, sobre la pintura: pasemos a la plàstica. La primera obra de este tipo la hizo en arcilla el alfarero Butades de Sición, en Corinto, sobre una idea de su hija, enamorada de un joven que iba a dejar la ciudad: la muchacha fijó con líneas los contornos del perfil de su amante sobre la pared a la luz de una vela. Su padre aplicó después arcilla sobre el dibujo, al que dotó de relieve, e hizo endurecer al fuego esta arcilla con otras piezas de alfarería. Se dice que este primer relieve se conservó en Corinto, en el templo de las Ninfas…”

Si analitzem aquesta llegenda, ens adonarem que el motiu principal que propicia la creació de la  primera representació és l´allunyament de l´amant i la necessitat de la noia de retenir la seva imatge; per tant, la funció de la representació basada en l´ombra és la de crear una imatge pel record, és a dir, per fer present el que està absent i d´aquesta manera eternitzar una presència a través de la imatge. Plini ens explica doncs en forma de llegenda el que en realitat és la història de la imatge i la representació.

En l’art contemporani encara hi ha artistes que investiguen al voltant de l’ús de l’obra per realitzar les seves obres. Un exemple és l’artista japonés Kumi Yamashita del qual ús adjuntem un video amb una de les seves obres més conegudes pel que fa la l’us de l’ombra. La peça es titula Dialogue.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s